Title van de afbeelding
Dry Needling
Terug naar overzicht

 

Dry Needling

Dry Needling is een redelijk nieuwe (sinds 2003 erkende) therapievorm die momenteel sterk in opkomst is. Het is een therapie die gericht is op het behandelen van harde plekken in de spieren, de zogenaamde Myofasciale Trigger Points (MTP's).

Dry needling kan toegepast worden bij:

  • Stijve spieren en gewrichten
  • Elleboogklachten (tennis- en golfersarm)
  • RSI/ Kans
  • Schouderklachten
  • Onderarm en polsklachten
  • Heupklachten
  • Knieklachten
  • Onderbeen 
  • Voetklachten


Wat zijn nu Triggerpoints?

Triggerpoints zijn harde plekken in de spieren die zeer pijnlijk zijn als er druk op uitgeoefend wordt. Het interessante aan triggerpoints is dat deze ook verantwoordelijk kunnen zijn voor klachten elders in het lichaam. De triggerpoints kunnen als het ware pijnlijk 'uitstralen' naar andere plekken. Voorbeelden zijn; klachten aan de bovenarm/schouder die voortkomen uit triggerpoints in de nek-/bovenrugspieren of pijn in de bil die veroorzaakt wordt door triggerpoints in de rugspieren.

U kunt zich voorstellen dat het wegnemen van zo'n triggerpoint soms verrassende en grote positieve effecten kan hebben, juist omdat het effect vaak niet alleen lokaal is!

Dry Needling wordt uitgevoerd met een heel dun naaldje, waarmee in de spier geprikt wordt. De spier zal door het prikje wat meer spanning opbouwen en soms zelfs reageren met een 'Twitch'. Dit is een hele snelle, onwillekeurige aanspanning van de spier, die voelt als een elektrisch schokje. Nadat de spier even extra aangespannen is geweest, laat deze alle spanning los. Dus ook de spanning die voor de behandeling in de spier zat. Het mooie van deze behandelmethode is dat er meteen effect is. En dat de meeste klachten in slechts enkele behandelingen verdwijnen.

Let op Dry Needling is géén acupunctuur! Het is puur en alleen gericht op de behandeling van klachten die te verklaren zijn vanuit de spieren.

Deze methode is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie worden de kosten vergoed door uw zorgverzekeraar.

Voor meer informatie over Dry Needling kunt u terecht op de volgende website http://www.dryneedling.nl/pages/informatie-voor-patienten.php

Vergoeding en verwijzing

Vraagt u zich af of u een verwijzing nodig heeft? En wilt u weten of u (voldoende) verzekerd bent? Belt u dan gerust met onze praktijk voor meer informatie.