Title van de afbeelding
Oedeem fysiotherapie
Terug naar overzicht

 

Oedeem fysiotherapie

Lymfoedeem is een zwelling die optreedt op basis van een niet goed functionerend lymfestelsel. Dit zie je vaak terug na bijvoorbeeld een borstamputatie, de “dikke arm”.

Oedeemtherapie is een verzamelnaam voor Manuele Lymfedrainage en Druktherapie:

  • Manuele lymfedrainage is een zachte massagetechniek die de aanwezige lymfevaten stimuleert om meer vocht af te voeren. Dit gebeurt richting een goed functionerende lymfeknoop.
  • Druktherapie bestaat uit zwachtelen en daarna het aanmeten van een Therapeutisch Elastische Kous (TEK).
     

Als aanvulling op de manuele lymfedrainage kan een arm of been gezwachteld worden. De zwachtel zorgt voor een opwaartse druk van het vocht waardoor het makkelijker kan afvloeien richting de dichtstbijzijnde lymfeknoop. Als er geen vooruitgang meer geboekt wordt of het ledemaat is (bijna) gelijk aan de ledemaat van de andere zijde dan wordt er een Therapeutisch Elastische Kous (TEK) aangemeten.

Therapeutisch Elastische Kous (TEK)

De TEK wordt alleen overdag gedragen. Het is een ondersteuning van het lymfesysteem.
Voor het aanmeten van de TEK wordt hulp ingeroepen van een specialist. Dit garandeert een goede pasvorm.

Denkt u baat te hebben met deze therapie of heeft u een doorverwijzing van uw huisarts of specialist? Neemt u dan contact met ons op.

Voor meer informatie over Oedeem fysiotherapie kunt u terecht op de website van de Nederlandse vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie en Oncologie (NFVL) of klik hier.

Meer informatie over Oedeem therapie kunt u ook vinden op de volgende websites:

www.borstkanker.nl
www.kankerpatient.nl
www.kwfkankerbestrijding.nl

Vergoeding en verwijzing

Vraagt u zich af of u een verwijzing nodig heeft? En wilt u weten of u (voldoende) verzekerd bent? Belt u dan gerust met onze praktijk voor meer informatie.