Title van de afbeelding
COPD Beweegprogramma
Terug naar overzicht

 

COPD Beweegprogramma

Voor iedereen is bewegen belangrijk. Voor mensen met COPD of andere longaandoeningen is dit extra belangrijk. Doordat inspanning zorgt voor kortademigheid, kan de neiging om minder te gaan doen heel groot zijn. U ervaart dan minder benauwdheid.

Maar door minder te bewegen neemt uw spierkracht en uw conditie steeds verder af. Hierdoor kan de inspanning die u moet leveren voor de normale dagelijkse dingen, steeds meer moeite gaan kosten. Breek uit deze negatieve beweegspiraal en kom in actie!

Trainingsprogramma op maat

Ook als u wel voldoende beweegt is het belangrijk dit op de juiste manier te doen. Onze praktijk biedt in elk stadia van COPD de juiste fysiotherapie aan. Ook met andere longproblemen kunt u natuurlijk bij ons terecht.

Bij de intake wordt er gekeken naar uw klachten en beperkingen. Er worden diverse testen gedaan, waaronder een inspannings- en krachttest. Hierna wordt een trainingsprogramma op maat gemaakt gericht op uw persoonlijke doelen. Er is ook aandacht voor het aanleren van ademhalings- en hoesttechnieken.

De trainingen worden gegeven in kleine groepjes onder leiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut. Doordat er in kleine groepjes wordt getraind, is er ook ruimte om ervaringen met andere longpatiënten uit te wisselen.

Minder benauwdheidsklachten

Uit de negatieve beweegspiraal komen is het doel van dit trainingsprogramma. Uw spieren worden sterker en uw conditie beter. Hierdoor zal inspanning minder moeite gaan kosten en heeft u minder last van benauwdheidsklachten.  Op vaste momenten neemt de fysiotherapeut diverse testen bij uw af voor een evaluatie. Dan kunt u zelf zien wat uw resultaten zijn door het volgen van dit trainingsprogramma.

U zult zich fitter voelen, prettiger in uw vel en u kunt beter omgaan met de klachten die bij COPD horen. Het is zelfs bewezen dat voldoende bewegen bij COPD een ziekenhuisopname kan helpen voorkomen!

Vergoeding en verwijzing

Afhankelijk van uw zorgverzekering en de GOLD classificatie, wordt deze longtraining meestal vergoed. U heeft hiervoor wel een verwijzing van uw longarts of huisarts nodig en indien mogelijk een uitdraai van uw laatste longtesten. Vraag bij ons na hoe dit precies zit bij uw persoonlijke situatie.

COPD Netwerk

Onze fysiotherapiepraktijk is aangesloten bij het COPD Netwerk Apeldoorn en omgeving. De aangesloten fysiotherapeuten hebben allen scholing gevolgd op het gebied van COPD. Maar ook volgen wij regelmatig COPD bijscholingscursussen. Eens per kwartaal komen we bij elkaar om de nieuwste ontwikkelingen rondom COPD te bespreken. Hierdoor bieden wij hoog kwalitatieve behandelingen die altijd up-tot-date zijn volgens de landelijke richtlijnen.